חוויית ההוויה
הקדמה
חווית ההוויה (Experience of Being) שלנו היא הקרקע, הרקע, ההקשר והאווירה שבהם מתרחשות כל החוויות האחרות שלנו – התחושה החובקת-כל של קיומנו ושל היותנו בעולם.
מכיוון שהיא עדינה, קבועה יחסית וחובקת-כל, רובנו לא מודעים לחוויית ההוויה שלנו. תשומת הלב של רובנו מופנית בדרך כלל לעבר ההיבטים המשתנים של החוויה שלנו. מטרתי בפרויקט חוויית ההוויה היא להביא חוויה זו לקדמת המודעות, ללמוד הבטים שונים שלה ולהבליט את חשיבותה להבנה עצמית, בין-אישית ובין-תרבותית.
במחקר הקודם שלי, חיים מוארים: מחקר מבוסס-ראיונות של דמויות מופת רוחניות, ראיינתי כמה עשרות אנשים ממסורות דתיות ומדרכים רוחניות שונות, שמתבוננים בחווית ההוויה שלהם לעומק ולאורך זמן. מתוך אותם ראיונות ליקטתי אוסף של אמירות, המתייחסות להיבטים שונים של חווית ההוויה: חוויה, תפיסה, זהות עצמית, מניעים, משמעות, יחסים ואחריות. דוגמאות לאמירות כאלה הן "יש משהו קבוע, יציב ונוכח תמיד בחוויה שלי", "אני מרגיש שמשהו מנחה אותי בחיי" ו"הכוח המניע של חיי הוא...".
במסגרת פרויקט חוויית ההוויה אני עורך ראיונות עם כמאה מורים / מאסטרים / אקזמפלרים ומתרגלים רוחניים ממסורות ומתרבויות שונות ברחבי העולם (ישראל, הודו, יפן, אירופה וארה"ב) על היבטים שונים של חווית ההוויה שלהם, תוך שימוש באמירות לעיל כהזמנות להתבוננות עצמית ולתיאור החוויה.
מטרת הראיונות היא לאסוף ולתעד את התובנות האישיות של אנשים אלו עבור פרויקט חוויית ההוויה. הראיונות מצולמים ותוכנם עשוי לשמש למטרות שונות, כולל לשם פיתוח קורסים, סמינרים וסדנאות, מצגות אקדמיות ולקהל הרחב, יצירת סרטים דוקומנטריים ופרסום מאמרים וספרים. קטעים מהראיונות ישמשו לשם (1) מטרות חינוכיות - הבאת חווית ההוויה מהרקע לקדמת הבמה של המודעות בקרב מתבגרים ומבוגרים, (2) קידום שיח בין-דתי ובין-תרבותי (חילוני-דתי), וכן (3) מטרות מחקר ויצירת בסיס למחקר נוסף של חווית ההוויה.